Den stiliga flugan

Flugan är en av de där accessoarerna som man kanske inte se så ofta men direkt kan förmedla en känsla av klass och sofistikation. På senare tid har flugan dock en återkomst i vardagsmodet och är inte längre det man nästan bara bär tillsammans med smokingen.

Ursprunget

Flugan föregångare var en slags scarf som bars av legoknektar från 1600-talets Kroatien, kallat kravatt, och de plockades upp av den franska överklassen, som ju var den ledande auktoriteten när det kom till mode under denna tid. Under årtiondena och århundradena förärades kravatten i stil och utformning tills vi fick den moderna flugan vi alla är bekant med idag. Efter andra världskriget slutade flugan att användas i vardagen och var mest en del av formell klädsel, men detta har som sagt börjat vända och vi kan åter igen se folk bära flugor till vardagsklädsel likväl som vid formella tillställningar, och utbudet har ökat markant.

De tre typerna

Idag kan man dela upp flugorna på marknaden i en av tre olika kategorier:

  • Oknutna
  • Knutna
  • Clip-on

De oknutna är de som man helt enkelt måste knyta själv och anses av många vara den enda rätta för många situationer. Den har dessutom den stora fördelen att man senare på kvällen kan knyta upp den och få den där  avslappnande men uppklädda looken som lämpar sig så väl vid småtimmarna.

Knutna slipsar är ju precis vad det låter som och sparar en tiden och kunskapen om hur man egentligen knyter en fluga rätt och snyggt. Dessa flugor är ett alternativ som många vänder sig till, speciellt de som bara bär fluga vid enstaka högtider som bröllop eller liknande.

Clip-on-slipsen är sedan den naturliga evolutionen av denna serie. Den är helt klart den mest praktiska då den med en enkel liten anordning fästs direkt på kragen. De är dock inget man ser bland vuxna då de mest är riktade till barn.

För att veta vill vilka högtidliga plagg man bör och inte bör använda fluga till kan man svänga förbi vett-och-etikett.se.