Hitta rätt smycken för dig

Smycken kommer i otaliga utformningar och stilar. Och det finns ofta väldigt mycket som lockar. Men det är ofta värt att vara ganska kritisk och tänka till både en och två gånger innan man köper smycken. Impulsköp löper alltid risken att användas en eller två gånger och sedan inte gör någon nytta innan man får för sig att sälja det för bara ädelmetallens värde.

Det första du bör tänka på är i vilka situationer du kan tänka dig använda smycket. Är det något som passar specifikt till finare kläder och tillfällen eller kan du se det passa in med kläderna du använder till vardags? Det är naturligtvis inget fel med att köpa smycken som huvudsakligen passar till finkläder. Men smyckeskrinet bör ju inte innehålla allt för många sådana exemplar.

Du kan också bli hjälp av att veta vilka sorters smycken som passar din hudton. Man brukar tala om kalla och varma hudtoner och somliga ligger mycket tydligt i en ände av spektrumet. Om din hudton är väldigt kall eller varm är det mycket troligt att du passar bättre antingen i silver eller guld respektive.

Smycken som inkluderar en hel del färg utöver själva metallen kan också vara något du vill stanna till och överväga lite extra. Tänk då primärt på vilka klädfärger som du oftast bär och huruvida smycket passar in med dessa. Det kan ofta vara snyggt att välja komplementfärger då de hjälper till att framhäva varandra. Du hittar enkelt en färgs komplementfärg genom att leta upp den på ett färghjul och sedan titta vad som finns på den motsatta sidan av hjulet.