Allt om slipsar

Slipsen kan kanske sägas vara den mest använda accessoaren i manligt mode, men har naturligtvis även setts många gånger i mode riktat till kvinnor. När det kommer till slipsar är det lätt att tro att nästan vad som helst fungerar, men går man in på djupet finns det en hel del man kan utforska i slipsarnas värld.

slipsar_299016848

Material

Några av de mest populära materialen för slipsar är siden, linne och ull och medan materialet mest är en smaksak men det finns vissa konventioner som många gillar att hålla sig till, som att sidenslipsar passar bättre på sommaren och liknande. Detta är ju som sagt ingen formell regel så man kan nästan alltid välja det material man gillar bäst.

Längd

Längden på slipsen är ganska tydligt bestämd. Etikett säger att slipsen bör först och främst täcka skjortans alla knappar och sluta någonstans mellan bältets över- eller undersida. Men de flesta föredrar någonstans mellan bältets överkant till mitten på spännet. Längden man får på slipsen påverkas direkt av ens val av slipsknut. Till exempel är Windsor den tjockaste knuten och kortar därmed ned slipsens längd mest.

Färg

Slipsar kommer i en otroligt stor variation av färger och mönster. Det är inte alltid lätt att veta hur man bäst matchar dessa men man kan komma väldigt långt bara genom att använda sig av grundläggande regler. Några tydliga regler finns dock under specifika omständigheter. Till exempel på en begravning är det bara de närmsta släktingarna som bär vit slips, alla andra gäster har en svart. Det kan vara värt att se om det finns vissa traditioner om man ska på en speciell tillställning.

Slipsnål

Slipsnålen är den klassiska utsmyckningen av slipsar och har även den tydliga instruktioner om hur den ska placeras. Det är faktiskt inte svårare än att placera den på slipsens mitt. För att hitta mittpunkten kan man helt enkelt vika slipsen mot basen på knuten och placera nålen i vecket. Syftet med slipsnålen är inte att hålla hela slipsen på plats utan att fästa den smala änden till den tjocka.